25 септември 2023

Сигурност в новините

Българският фермерски съюз призовава за мирен протест

От Българския фермерски съюз призовават протеста утре да се проведе мирно и земеделските производители да не се поддават на провокации.

Земеделските производители излизат на протест в страната и столицата на 18 септември  от 10:00 ч.. Те ще блокират гранични пунктове и главни пътища.

Земеделска техника ще бъде закарана от ръководството на Българския фермерски съюз в 10 ч. на летището в Бяла Слатина. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна член на ЕС, съобщават от организацията.

„Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни”, каза Георги Стоянов, председател на БФС.

По думите му именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за нотпадане на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

снимка: BGNES

До 30 септември да бъде изплатен пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, незабавно да бъде изплатена държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи, искат производителите. Освен това настояват и за осигуряване на средства за пренотифициране на съществуващи и нови държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по общата селскостопанска политика, съобщава БТВ.

Свързани публикации

Вижте още

На живо от парламента

113
Трябваше ли да отпадне забраната за внос на украинско зърно?

Вход в SafeNews

Влезте в акаунта си или се регистрирайте

Възстановяване на парола

Въведете потребителското си име или имейл адрес, за да възстановите паролата.