Българската овчарска салата в топ 5 сред 100-те най-вкусни в света. Това става ясно от от класацията на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“.
Салатата, която традиционно се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари известната италианска салата „Капрезе“, както и ливанската „Фатуш“.
В топ 10 на „Тейст Атлас“ попадат още две български салати. Традиционната „Шопска“ салата заема девето място, а „Снежанка“ десето място .
Гръцката салата „Дакос“ е на почетното първо място, а известната в Тунис салата „Мечуя“ се нарежда на втора позиция. Сред най-вкусните е и „Гръцката салата“,, която заема трето място, а на четвърта позиция попада китайската „Пай Хуан Гуа“.
Според председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, овчарската салата е една от най-поръчваните в заведенията у нас.
Причината, по думите му е , че тя съвместява в себе си две ястия, предястие и основно. Овчарската салата е предпочитана основно от мъжете, като мезе към питието, основно в заведения в битов стил. Вкусът на дамите е по-различен. Те предпочитат салата „Цезар“, отново заради това, че тя съдържа айсберг и пиле.
Според Алибегов през последните години се наблюдава тенденция модерни салати да изместват традиционните. Те са насочени основно към здравословното и фитнес хранене, както и към хората, които не консумират месо.
Присъствието на български салати в челните позиции на класациите на „Тейст Атлас“ не е за пръв път. През 2022 година овчарската салата зае първо място сред 50-те най-добри в света.
Тогава тя задмина гръцкия „Дакос“ и японската „Гома уакаме“. Освен това в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделиe в света, като изпревари турската баклава.
Източник: Телеграф