Преди настъпването на Великден, 2025 година козунаци с активен въглен се превърнаха в безспорен хит. Сладкото изкушение се предлага в малко пекарни в страната, клиентелата обаче за тях са доста. Отскоро хит в Пловдив са и италианските козунаци.
Напоследък все по- търсени стават бутиковите като италианския панетон и козунак с активен въглен.
Ивайло Стоилов от 30-години изработва козунаци
Голямото предизвикателство пред майстора-хлебар било да усвои тънкостите на италиански панетон по оригинална рецепта от Милано. Казва, че приготвянето му изисква много търпение, защото само втасването на тестото за италианския сладък хляб отнема 36 часа.
„Първо се започва с подготвянето на квас. Става с два вида специално за панетона. Първо се прави обикновен квас, натурален, хлебен. Като станат 8 часа замесвам т.нар. сладък квас така да се захрани с цялата сладост, защото по принцип панетонът е изключително сладък. Не е като нащшия козунак. Той предимно се състои от равни количества стафиди, портокалови кори и брашно“, разкри Ивайло Стоилов.
Майсторът на панетона не издава точната рецепта, но разкрива, че слага много масло. Добавя мед, яйца, кафява захар, плодове и филиран бадем.
„Разликата от нашия козунак и този е, че този има лек кисел вкус от самия квас, една кисела жилка, която е характерна за всичките квасови изделия. Той цветът идва от малца, който се слага така за цвя. Той и за това така е леко по-тъмен“, обясни готвачът.
Наред с италиански панетон, хит е и козунакът с активен въглен.
„Активният въглен е сложен в козунака, за да го оцвети и да стане изключително тъмен, почти черен. Интересен е с това, че е различен. Няма никакви по-специални вкусови качества, но хората които го избират и търсят именно поради различността му. Само козунак с дубайски шоколад все още не е направен в България“, отбеляза Нестор Куцев, който е собственик на хлебарници.
Източник: Нова телевизия