Съставени са 6 акта, проверките ще продължат и след Великден. Това заявиха от БАБХ. По случай наближаващите празнични дни от Българската агенция по безопасност на храните продължават със засилените проверки в обекти за производство, пакетиране и търговия на хранителни продукти. Агенцията следи най-вече за качеството на продукти като агнешкото месо, козунаците, яйцата и боите за яйца. Проверките ще продължат и след Великден.
„Към момента по заповедта от 8 април
до настоящия момент са извършени над 2000 проверки. Съставени са 6 акта. Насочени са за унищожаване храни с неясен произход – около 200 кг от животински и 50 кг – от неживотински произход”, коментира Бистра Иванова от БАБХ.
Тя обясни, че агнешкото трябва да бъде маркирано и допълни, че въпросната маркировка гарантира безопасността на продукта.
SafeNews припомня, че Агенцията по храните тръгва на проверки преди великденските празници. Инспекторите ще следят за качеството на всичко това, което бихме сложили на великденската трапеза – от агнешко месо, яйца, козунаци до пресни зеленчуци. Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки, които се предлагат на пазара.
Източник: Нова телевизия