Има 5 основателни причини да ядем извара вместо сирене. Не че сиренето не е полезен и вкусен продукт, но според експертите, ако трябва да избирате, отдайте предпочитание на изварата.
Изварата е източник на белтъчини и богат източник на витамин В12 и калций. Бялото кремообразно сиреноподобно ястие може лесно да се приготви у дома и може да се включи в ежедневното хранене предвид многобройните му ползи за здравето. Обикновено се приготвя чрез подсирване на млякото с лимон или друг киселинен агент.
Изварата се приготвя, като се изстисква цялата суроватка и се прецежда с помощта на муселинова кърпа. След това се пресова в продължение на 15-20 минути, при което се превръща в блокче, което след това се нарязва на кубчета, за да се използва в различни рецепти.
Като се има предвид, че е с ниско съдържание на въглехидрати, умерено количество протеини и здравословни мазнини, тя се счита за добър вариант за тези, които са на кетогенна диета. Някои проучвания показват, че то подпомага и загубата на тегло.
Има кремообразен вкус и може да се консумира като разядка, в комбинация с пресни плодове, сушени плодове и дори с шоколад.
Ето невероятните ползи от изварата:
Здраве на костите
Изварата не е само високопротеинова и засищаща закуска, но може да бъде и невероятен източник на калций, който може да бъде много полезен за здравето на костите. Подобно на други млечни храни, изварата помага за изграждането на добри кости. Маслеността ѝ може да варира в зависимост от млякото, от което е направена. Една чаша нискомаслена извара може да задоволи 48% от дневния ви прием на протеини и 23% от дневния ви прием на калций, според данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA). В нея има и фосфор, който спомага за изграждането на здрави кости и зъби.
Здраве на мускулите
Изварата е добър източник на висококачествени протеини и може да помогне за укрепване на здравето на костите и мускулите ви. Казеиновият протеин, който придава и уникалната текстура на изварата, има широк спектър от незаменими аминокиселини, които намаляват мускулното разграждане и болките и насърчават мускулния растеж.
Здраве на мозъка
Редовното консумиране на извара може да укрепи здравето на мозъка и да подобри фокуса и концентрацията, тъй като в нея има високо съдържание на витамин В12, който може да подпомогне здравословното функциониране на мозъка. Включването ѝ в закуската е препоръчително за по-добър фокус и енергия през деня.
Здраве на червата
Изварата съдържа пробиотици, които са здравословни бактерии и могат да подобрят чревния ви микробиом. В дебелото ни черво живеят трилиони микроорганизми, които са важни за храносмилането, здравето на мозъка, както и за имунитета.
Предотвратява скоковете на кръвната захар
Изварата може да бъде отлична закуска за диабетици, тъй като високото съдържание на протеини може да помогне за предотвратяване на нивата на кръвната захар. Доказано е, че изварата намалява постпрандиалните нива на глюкоза в кръвта.
С няколко думи, включването на извара в менюто ви може да осигури на тялото и ума ви богатство от хранителни вещества и да предотврати пристъпите на глад по време на хранене. Редовното консумиране на извара може да подобри здравето на мозъка, костите и сърцето.
Рецепти с извара, които да опитате
Вземете необходимото количество извара и добавете нарязани краставици, домати, ябълки и поръсете с любимите си сухи плодове, за да придадете хрупкавост.
Искате да добавите кремообразен привкус към бърканите яйца?
Добавете извара и избрани от вас подправки, за да станат по-топли и вкусни.
Добавете извара към пушена сьомга и цвекло и можете да превърнете обикновеното ястие в шедьовър.
Можете също така да направите дип от извара, като добавите чесън и смес от любимите ви подправки, като добавка към сандвичи.
Източник – Times of India/Превод:SafeNews